A light-weighted cup made of Sisusavi full of tea

Sisusavi® on kevyttä materiaalia

Kuuntelimme tänään Euroopan unionin tutkimuspainotuksia ja eri maiden ehdotuksia. Erityisesti Saksa ja Ruotsi nostavat esille tärkeän tulevaisuuden tarpeen: keveät materiaalit. Keveät materiaalit vähentävät energian kulutusta esimerkiksi kuljetuksessa. Sisusavi®-massasta saa tehtyä niin keveitä astioita, että hento tuuli vie ne mukaansa.

Terveisemme Helsingin kädentaitomessuilta, jossa ensi kertaa esittelimme Sisusavi-massaa. Siellä syntyi monta mielenkiintoista kontaktia. Messut antoivat näkemystä Greenbuttonin tuotteiden kehittämiseen.

Sisusavi® soveltuu pienille lapsille, sillä sitä on helppo muokata ja ei haittaa, jos sitä syö. Ikänsä mukaan lapsi voi muokata väritöntä Sisusavi-massaa ja kuivata sen sitten huoneilmassa. Kuivia osia voi liimata toisiinsa kiinni Erikeeperillä ja maalata vesiväreillä tai mitä värejä pienet lapset käyttävätkään.

Sisusavi® soveltuu aikuisille ja erityisesti niille, jotka tuntevat saven. Messuilla kuulimme, miten kiintyneitä he olivat kuitenkin saveen. Saviastiasta saa kevyen, kun sekoittaa paperia joukkoon ja paperi palaa uunissa pois.  Sisusavi-massasta tehtyihin esineisiin saa lisää kevyttä, jos saa jätettyä ilmataskuja materiaalin sisään.

Sisusavi®massasta tehty kuppi ei säry, kun sen pudottaa lattialle. Emme kuitenkaan pudottanut kuppeja lattialle messuilla. Kuulimme jostain kauempaa jonkun esineen särkyneen. Sirujen äänen kuulee kauemmaksikin eli lasin särkymistä ei voi tehdä salassa.

Sisusavi-massasta joko muotilla tai dreijalla tehty kuppi ei tarvitse uunia vaan kuivuu huoneen lämpötilassa. Jos rakentaa työnsä useasta osasta, niin pienet kappaleet kuivuvat nopeammin. Puuliima Erikeeper soveltuu Sisusavi-massalle erittäin hyvin liimaamiseen märkänä tai kuivana. Kuivan esineen värjäämistä olemme kokeilleet vesiväreillä, akryyliväreillä, nestemäisillä tusseilla, öljyväreillä ja akvarelliväreillä.

Esineen voi lakata puulakalla ja varmaan myös kynsilakalla kuten yksi messuvieras ehdotti.

Joku messuvieras arveli, ettei Sisusavi-massalla saa aivan tasaista pintaa. Kyllä saa kuten kuvista näkyy. Sisusaven® selluloosa on tuhat tai satatuhatta kertaa pienempää kuin millimetrin kokoiset partikkelit. Sikälikin on helppo uskoa, että tasaista tulee.    Kuvassa on yhden kupin sisäpintaa suurennettuna. 

Kun aikuinen tekee hyvin tarkkaa työtä Sisusavi-massalla, kannattaa harjoitella ja löytää uusi reitti onnistumiseen. Sisusavi® on täysin uusi materiaali eikä kukaan tiedä siitä vielä kovin paljoa, mihin kaikkeen se yltää.

Messuilla monet nostelivat astioita ja hämmästyivät niiden keveyttä. Kun kupit kävivät monen ihmisen käsissä, ajattelimme pestä ne kunnolla. Niinpä pesimme ne Fairyllä ja huuhtelimme sen jälkeen hyvin. Laitoimme kupit kuivumaan astiankuivauskaappiin.

Kupit kuivuivat nopeasti ja ajattelimme juoda niistä teetä. Kuumaa teetä on hyvä juoda näistä kupeista sillä materiaali eristää lämmön siirtymistä.

 

 

 Kuppi ei tunnu kädessä liian kuumalta.

Sisusavi-massasta tehdyt kupit ovat todella keveitä ja vankkoja. Kuppi pystyy kantamaan isoakin taakkaa.  Vertasimme Arabian Arctica-kahvikuppia Sisusavesta tehtyyn ja Sisusavi-massasta tehty kuppi oli 72 % kevyempi. Arctica painoi 113 grammaa ja Sisusavi-kuppi 31 grammaa. Keveät materiaalit ovat tulevaisuuden materiaaleja.

Trendi on keveisiin materiaaleihin päin. Maailmalla satsataan suuria summia keveiden materiaalien tutkimiseen.

Sisusavi® on jo olemassa, vaikka keveyttä kuulutetaan suuremmin vasta nyt.