Taiteilija Saila Seppo
Saila Seppo, Pilvet,kukat ja kimaltava meri
Kuvan pintatekstuuri syntyy mikroselluloosan käytöstä. Tekstuurilla on ratkaiseva vaikutus suhteessamme teokseen. Kosketamme teosta ja sen pintarakennetta katseellamme. Mikroselluloosa toistaa värit pehmeän kauniisti ja tarkasti. Mereen on luoto irisoivat ominaisuudet nanoselluloosakalvojen avulla. Kuvassa on myös keltaisia nanoselluloosakalvoja. Pilvet ja kukat ovat sieniä, jotka on pinnoitettu nanoselluloosalla. Akryylivärien lisäksi teoksessa on käytetty biovärejä ja teepussien lapuista on tehty linnulle siivet ja kukkamaassakin niitä löytyy. Taulu on päällystetty luonnontuotteella, mehiläisvahalla. Teos koostuu siis lukuisista osasista ja materiaaleista.
Maalaus on nähtävillä ja sen analysointia voi jatkaa visuaalisesta kokemuksesta vielä pidemmälle materiaaleihin ja maalariin. Esillä olevan taulun sienet ovat kiinnostavia, sillä ne taitavat elää taulussa. Kiinnostavaa on, miten nanoselluloosa tarttuu sieneen ja miten ne ovat kuin yhtä. Selluloosaa on kaikissa kasveissa, joten eivät ne ole materiaaleina kaukana toisistaan. Mehiläisvaha pinnoitetun sienen päällä muutti joitakin värejä tummemmaksi. Mikroselluloosan värit eivät tummene mehiläisvahakäsittelyssä.
Taiteeni olemusta ja merkitystä tutkittaessa taulu liittyy ikiaikaisiin sieniin, mehiläisvahaan ja bioväreihin. Maalaus laajenee viljelyn alueelle ja pigmentinvalmistuksen suorittamiseen. Useimmat käyttämäni värit ovat kaupallisia ja niitä olen 20 vuotta tutkinut teollisuudessa. Aloitin värikasvien viljelyn ja olen uuttanut niistä biovärejä. Tätä kautta maalaukseen liittyy käytettävien aineiden historiallisia yhteyksiä modernisaation, teollistumisen ja kolonialismin moninaisiin kehityskulkuihin.
Historian lisäksi tauluun liittyy uusinta high-techiä. Mikro- ja nanoselluloosa ovat nykyajan tuotteita, joilta odotetaan tieteessä ja tekniikassa paljon. Mikroselluloosa on taiteeni ytimessä.
Taiteen olemusta ja merkitystä tutkittaessa voidaan sanoa, että maali on maalaukselle kuten maa maailmalle (Titmarsh, 2017). Maalauksen olemassaolo vaatii maalin, pigmentit. Se on värin käyttö, joka tekee siitä maalauksen.
Maalaus voi myös toimia käytännöllisesti. Tauluni, jotka olen tehnyt mikroselluloosasta, toimivat myös tulipalon etenemisen hidastajina.