Uusi vuosi 2023 ja meiltä tilattiin valkoisen värin loiston herättämän kiinnostuksen mukaiset helmet ja valkoiset korvakorut, joissa on kaksi palloa. Niinpä meidän piti oppia tekemään korvakorut kahdella pallolla ja teimmekin niitä eri väreissä, myös Ukraina-korvakorut.
Sisusavi valittiin tämän vuoden sanaksi. Siitä tehdyt pienet ohutreunaiset kupit pystyvät kannattamaan ainakin yli 500 kertaa oman massansa painoista taakkaa. Siitä muotilla käsintehdyt ohutseinäiset kupit ovat kerralla valmiita ja lakattu elintarvikekelpoisella lakalla sisäpuolelta ja ympäristöystävällisellä lakalla ulkopuolelta. Näin niistä voi juoda vettä tai jotain muuta. Kiertotalouden kannalta Sisusavi on optimaalinen aine, kun se on aina uudelleen käytettävää. Se on täysin luonnon ainetta ja mahdollista sekoittaa mullankin joukkoon. Se koostuu mikroselluloosasta, jota on kaikissa kasveissa.
Ilmastonmuutosta hillitään Sisusavi-massalla tehtyjen astioiden muodossa, sillä niitä ei tarvitse laittaa uuniin kuten saviastiat laitetaan 1230 °C lämpötilaan. Energian säästö on valtava, mikä näkyy myös taloudessa.
Belgialainen kuvataiteilija Hans Op de Beeck kyllästyi kalkkikiven ainaiseen valkoisuuteen ja kuten näemme Amos Rexin Hiljaisessa paraatissa, on uusi materiaali ja värisävy valittu tarkasti. Mutta kestävää on käyttää Sisusavi-massaa. Sitä voi helposti värjätä pensselillä haluamakseen eri väreillä. Sisusaven voi myös läpivärjätä ja vaikkapa dreijata eri esineiksi.
Kasveista voi uuttaa värin erilleen ja sillä voi värjätä Sisusaven niin, että yhtään väriä ei mene hukkaan. Helmiä olemme tehneet kasveista uutetuilla maanläheisillä väreillä. Helmien jokainen helmi on käsin tehty ja kahdesti lakattu. Puuhelmien helmet ovat pyöreitä, mutta ne on tylsästi koneella tehtyjä eivätkä niiden värit toistu yhtä hyvin kuin Sisucellu-helmissä. Tiedämme paljon väreistä, kun teimme siitä aiheesta väitöskirjan.
Näimme brasilialaisen taiteilijan Ernesto Neton teoksen Amos Rexin maanalaisessa näyttelyssä ja hänen töihinsä oli laitettu tuoksua maustejauheilla. Siitä saimme idean tuoksuvien joulupallojen tekemiseen, mutta teimme tuoksun ilman mausteita, sillä tarvitsimme vain tuoksun. Kehitämme koko ajan jotain uutta.
Sisusavi on turvallista, sillä sitä voi syödä ja syömmekin usein.
Kiertotalous on koko elämän mittainen prosessi. Purimme tuhannet teepussit ja saimme siitä suodatinkankaat, joita tarvitsemme helmien teossa. Teepussin narun käytimme joulupallojen naruina. Naru on vahva ja kesällä käytimme sitä, kun tuimme tomaatin taimia keppiin kiinni. Puutarhurin tyttönä tunnemme kasvit ja nyt lannoitamme kasveja teelehdillä, jotka saamme pusseista. Teepussin narun päässä on pahvipidike, jolle emme aluksi löytäneet käyttöä. Kun teimme uuden taulun, teimme siihen puita, joiden lehdet ovat teepussien pahveja.
Merkityksellisyyden tunne kasvaa, kun tekee käsillään jotain konkreettista. Ihmiset haluavat itse muovailla ja tehdä omanlaisiaan esineitä. Helsingin käsityömessuilla 4.-5. maaliskuuta Vanhassa Satamassa myymme Sisusavi-massaa, jotta muutkin pääsevät kokeilemaan.
Toivottavasti tästä vuodesta tulee parempi ja pääsemme eroon sodasta ja koronasta ja tekemään uusia juttuja.